063 269 685‬ info@fokuscentar.rs

PROŠLOST NE MOŽEMO MENJATI ALI MOŽEMO SVOJ ODNOS PREMA NJOJ!

Pre nekoliko dana sam dobio poziv da pristupim jednoj viber grupi koja je pokrenuta da bi se organizovala proslava 30 godina od završetka gimnazije. Ni slutio nisam koliko će mi to značiti u toliko mnogo pogleda. Lepši početak godine nisam ni mogao da zamislim. Pa da krenem:

To „E“ odeljenje Gimnazije „Meša Selimović“ u Tuzli, je bilo putujuće odeljenje. Na udaljenosti od 5 km, ja sam bio najbliži školi, a mislim da je prosečna udaljenost putovanja drugih do škole bila oko 25 km. Verujem da je upravo to uticalo da budemo tako kompaktni i dobri u svemu. Ne samo u ženskim i muškim sportskim takmičenjima, nego i u učenju sa najboljim prosekom ocena u celoj gimnaziji. Dobar deo razreda je išao na more sa izviđačima, pa se i oprobavao širom bivše Juge na izviđačkim takmičenjima.

Među nama sada ima lekara, univerzitetskih profesora, vođa velikih projekata u firmama svetskog renomea i mnogo preduzetnika. Neki su već godinama bake i deke, a neki pak imamo decu od 2 i 3 godine.

Lepo je saznati mnogo novih informacija o veoma dragim osobama sa kojima nisam bio u čestom ili čak ni u kakvom kontaktu godinama, sa nekim i decenijama. Mnogo je smeha među nama.

Zašto o tome pišem?

Poslednjih nekoliko dana sam veoma dobro raspoložen. Izuzetno sam motivisan. Čak toliko, da sam se uhvatio u koštac sa veoma izazovnim projektom, koji sam vešto izbegavao sedmicama, pa čak i mesecima. ?

 

Dva razloga zašto to povezujem sa ovom viber grupom:

 

Razlog br. 1

Sve te anegdote su uticale na moje trenutno raspoloženje. Čak i one koje su nam u tada u tom nekom trenutku bile strašne, teške ili kojih smo se stidili dugo, ili to još uvek radimo. Međutim, sada iz drugog ugla one izgledaju potpuno bezazleno. One su mi sada drage i vidim ih drugačije.

Zašto tek sada?

Zbog toga što ih sada posmatramo bez emotivnog naboja. Posmatramo ih iz „treće perceptualne pozicije“. Gledamo na njih kao neutralno biće i primećujemo samo činjenice koje su se čulima mogle opaziti, identično od svih, bez ikakve lične interpretacije. Činjenica je jedna, ista za sve, samo su naše interpretacije uzroci različitog viđenja tih činjenica.

Mi ne možemo promeniti prošlost, ali možemo svoj emotivni odnos prema njoj.

Znate situaciju kada slušamo neku emotivniju raspravu dve osobe i onda se čudimo kako su isuviše emotivne i raspravljaju se oko nečega što nama u tom trenutku izgleda bezveze? Nije nam jasno kako uopšte oko toga mogu da se raspravljaju, a posebno sa toliko emocija. E, to je ta „treća perceptualna pozicija“ – pozicija „neutralnog marsovca“ kako je često nazivamo u NLP-u.

Na taj način možemo da posmatramo sve što nas na bilo koji način izbacuje iz naše homeostaze , naše ravnoteže. Čak i ako nemamo sposobnost distanciranja, vrlo lako uz pomoć nekih NLP tehnika možemo da ovladamo tom veštinom – veštinom da na neku situaciju gledamo tako što smo se „izmestili“ i posmatramo sebe u toj situaciji.

Tako mnogo lakše sagledamo i svoju i drugu stranu. Manje uključujemo emocije i dosta smo realniji,  fleksibilniji i produktivniji.  Svi koji se uspešni u trgovini su to nesvesno razvili kod sebe, pa u toku pregovora znaju sebi da kažu: „Stani malo. Hajde da vidimo šta je to što on/ona želi, a šta ti? Kako da sada dođemo do toga, a da imamo win-win situaciju?“

Iako smo svi mi ljudi od „krvi i mesa“, svi smo emotivni i uglavnom su nam emocije osnovni pokretači, posebno na našim geografskim područjima . Ovladavanje tehnikom treće perceptualne pozicije je ono što može da napravi razliku, pa i prednost u svim našim aktivnostima. Velika je dobit od nje. Bićemo mnogo mirniji i više u ljubavi sami sa sobom, a to dovodi i do boljeg odnosa sa drugima.

 

Razlog br. 2

Ovih par dana komunikacije sa društvom, o događajima od pre tridesetak godina, je izazvalo pregršt pozitivnih emocija u meni. Kako sam već neko vreme i NLP trener „usidrio“ sam te emocije u sebi i sa tim krenuo da radim na projektu, sa početka priče, sa jednom potpuno drugačijom energijom.

Sidrenje je takođe jedna od NLP tehnika koju vrlo često koristimo i nesvesno. Naravno, super je kada ovladamo njom i počnemo svesno da je koristimo kada nam je potrebno određeno stanje.

Koliko nam se puta desilo da čujemo neku pesmu i da nam se odmah vrati neko raspoloženje koje povezujemo sa tom pesmom? Ili da osetimo neki miris pa se setimo nekog trenutka? Sve su to vrste sidrenja nekog stanja u nama. Kada ovladamo tehnikom sidrenja to stanje možemo svesno prizvati kada god nam je potrebno i to poželimo.

 

Mnogo hvala mom IVe odeljenju Gimnazije „Meša Selimović“ iz Tuzle.

IVe odeljenje Gimnazije „Meša Selimović“ iz Tuzle

 

 

Preporuka za čitanje: