063 269 685‬ info@fokuscentar.rs

Živimo u vremenu gde je sve užurbano i vremena je sve manje i manje. Čini mi se da su i vrednosti malo pobrkane. Umesto da materijalne stvari služe nama, služimo mi njima, tako što su postale bitne u našem životu i svu svoju pažnju i energiju posvećujemo tome da zaradimo novac i ispunimo sebi materijalne želje. Materijalne stvari iako su dobre i lepe, nikada nas ne mogu učiniti srećnim. Nama je potrebno nešto više od toga.

Kad sam čula za porodicu Sandić da su krenuli na porodično putovanje svi zajedno, rekla sam sebi, ovi ljudi zaista su shvatili šta su dobri prioriteti u životu, a to je da budemo kao porodica zajedno. Kao neko ko je vaspitač, i svakodnevno se bavi decom, vidim koliko deca uče kroz lični primer, da li mene kao vaspitača, ili roditelja, ili svih onih koji ih okružuju. Deca ne umeju da čitaju knjige, da se edukuju već uče kroz gledanje.

Mene je porodica Sandić zaista oduševila, jer su bili hrabri da krenu na ovaj put. Onako zajedno, da uče da sve izazove na putu rešavaju zajedno. Da zajedno idu na spavanje, da zajedno ustaju, pripremaju doručak i tome slično. Sigurno je bilo i problema koje su zajedno rešavali i to sve su učili kroz primer i što se kaže na licu mesta. Nema bolje životne škole od ovoga, da deca uče od starijih, da uče kroz lično učešće. Da imaju sopstveno iskustvo. A da ne pričam o intelektualnom razvoju, gde deca imaju iskustvo da vide sve ono što neka deca vide samo na mapi ili fotografijama.

 Priroda je nama dar od Boga, i samim tim ona jako pozitivno utiče na nas. Priroda je svima nama zajednički dar, bez obzira koliko smo siromašni ili bogati, ona nam je svima dana i ovo je zaista divno što je porodica Sandić mogla da iskoristi. Dobri odnosi i kvalitetno provedeno vreme jako pozitivno utiču na razvoj dece i sigurna sam da su oni zajedničko vreme iskoristili upravo na izgradnji njihove dece koje će pamtiti ceo život.

Ako uzmemo u obzir socijalizaciju dece, koja je takođe bitan faktor za razvoj, onda su benefiti zaista veliki. Deca upoznaju razne kulture, uče da budu učtiva, komunikativna, snalažljiva što je zaista važno u životu svakog čoveka. Takođe je od velike koristi što deca imaju priliku da čuju razne jezike i da nauče možda neki novi jezik. Kako se kaže u našem narodu, što više jezika znaš to si bogatiji. U današnje vreme kad je potrebno poznavanje engleskog jezika u svakodnevnom životu, na ovaj način takođe deca imaju priliku da uče jezik koji i te kako može da im pomogne u životu.

Zajedničko provedeno vreme sa porodicom je nešto najdragocenije što možemo da imamo, jer na kraju shvatimo da su uspomene od velikog značaja i možda jedino čime možemo da se pohvalimo kada stignemo u neke pozne godine.

 Kada razmišljamo o manama ovakvog putovanja, ja bih lično navela da su one fizičke prirode, u smislu da put traje dosta dana i telo se na neki način umori. Naravno, uz adekvatnu ishranu i vitamine to može da se izbalansira. Zato možda put ne bi trebalo da bude previše kilometara kad su i deca u pitanju. I naravno onaj podsvestan strah, šta ako se neko razboli, da li će mu biti pružena adekvatna pomoć.

Opet, uz dobre pripreme, sve može biti odlično. Lično čestitam porodici Sandić na ovako velikoj hrabrosti. Želim im još puno lepih putovanja.

Elena Sjanta

Master Vaspitač 

 

Pratite naše porodično putovanje od Srbije do Švedske