063 269 685‬ info@fokuscentar.rs

Šta nam (ne)donosi NLP

NLP je savršen metod, tehnika i alat da napravimo promenu kod sebe, bez obzira kakva nam je promena potrebna. Često se dešava da znamo da nešto „moramo“ da promenimo, ali ne i šta je to „nešto“.

NLP je savršen i da otkrijemo to nešto kod nas samih. Da (pre) složimo naše misli, isfiltriramo naša očekivanja,  osvestimo naše jake strane, koje smo sa vremenom zaboravili, ali isto tako osvestimo i šta je to na čemu treba da radimo…

Mnogo osoba, među kojima sam i ja, dele svoj život na period pre NLP-a i na period sa NLP-om. Namerno nisam napisao posle NLP zato što nam NLP omogućuje nove uvide, nove poglede, nove spoznaje i na nama je da to kontinuirano primenjujemo.

Ako imamo taj neki osećaj da nešto moramo da promenimo, a pri tome ne znamo i šta je to nešto, onda smo na dobrom putu da krenemo putem lične promene. Na nama je da izaberemo najbolje rešenje za nas.

 

Imamo sledeće opcije:

  1. „Nemoj da JA tu nešto čačkam“

Neki od nas će radije biti u tom „nezadovoljstvu“ jer je to nešto što poznaju, kako-tako funkcionišu u njemu i ne žele da ulaze u nešto novo, za šta sa sigurnošću ne znaju kakve će rezultate imati… Pa čak i u opciji da će ti rezultati biti upravo ono što je najbolje moguće za nas same.

Kasnije su nam svi drugi krivi za našu poziciju. Pronalazimo mnogo opravdanja koja potvrđuju tu našu teoriju. Mi smo se žrtvovali za sve, a to niko ne cijeni. Eh, da sam u nekoj drugoj sredini… itd… itd.

  1. „Ma može biti samo bolje“

Skupimo hrabrost i krenemo na to putovanje. Budemo oduševljeni. Dobijamo nove uvide i na neke stvari počnemo da gledamo potpuno drugim očima. Više ne trubimo na semaforu, manje smo iznervirani u društvu nekih osoba koje su nas ranije dovodile do ludila. Imamo više razumevanja za okruženje.

Postajemo svesni mnogih informacija oko nas, koje ranije nismo ni primećivali. Vrlo lako uspostavljamo kvalitetnu komunikaciju u porodici, na poslu i u okruženju.

Primećujemo da naše reči više ne shvataju pogrešno nego upravo onako kako smo to i želeli.

Naše reči se pažljivije slušaju i okruženje oko nas dobija korist od naše lične promene. Čak se razumemo i imamo dobru komunikaciju sa nekim ranije veoma teškim sagovornicima.

Mi ne možemo promeniti nikoga osim samog sebe. Upravo je to najbolji način da utičemo i na okruženje jer ćemo biti svesni nekorisnih obrazaca koje smo koristili i početi raditi nešto drugačije. Pronalazimo način da ono što ne ide pretvorimo u ono što ide.

Više ne shvatamo kao tragediju neke naše „neuspehe“, nego smo svesni da to nije naš lični poraz nego samo rezultat. Složićete se sa mnom da jedan rezultat, koji nije vrhunski, ne znači da smo mi loši, nesposobni i da to nije razlog da negiramo svoje sposobnosti i kvalitete.

Postaje nam zanimljivo da naša motivacija više ne opada, poslije par dana, nego naprotiv. Ne samo da smo podjednako motivisani na putu ka cilju, nego ona, za divno čudo, još i raste. Neki bi to pripisali „sticaju čudnih okolnosti“, a mi kažemo da je to efekat našeg ličnog rasta i razvoja. Naučili smo da postavljamo ciljeve na „dubinskom“ nivou i mnogo toga što nam olakšava da realizujemo te ciljeve. Naravno, tu su i akcioni koraci.

Više nam mnoge „životne“ situacije nisu stresne ili katastrofalne. Postali smo fleksibilniji i počinjemo da uživamo i u situacijama koje su nam ranije bile nezamislive da ćemo biti deo njih, a kamo li i uživati u njima.

Mi ne možemo promeniti neke događaje ili doživljaje. To je bilo pa bilo. Ono što mi možemo jeste da promenimo svoj odnos prema tome. Svoj emocionalni doživljaj istog. Pa da na neke neprijatne situacije, kod kojih i sama pomisao na njih nas dovodi na nelagode, nervoze ili čak straha i panike, mi počnemo da gledamo iz drugog ugla i da više u nama ne izazivaju negativne emocije.

Mnogo toga možemo da posmatramo objektivno bez emotivnog angažovanja, čak i u realnom vremenu. A to ne samo da nas može lišiti neprijatnosti nego nam može bitno povećati efekat naše učinkovitosti, gde god da je to potrebno.

Pa čak i nastup pred nepoznatima, na poslu, u društvu ili pred familijom nam ne stvara „unutrašnju napetost“. Mi raspolažemo našom energijom na način kako to nama najviše odgovara, jer smo naučili da koristimo naša „resursna“ stanja.

Postajemo mnogo kreativniji, ne zbog toga što nas je tome naučio NLP, nego zbog toga što nam je NLP pomogao da je oslobodimo i dao nam tehnike kako to rade neki od najboljih.

Benefiti timskog rada su pravo otkrovljenje za mnogo polaznike. Zamislite kako to izgleda kada ste u grupi sa još 10-15-19 osoba, sličnih Vama. Svi ste tu jer ste došli da nadogradite sebe. Da napravite neke promene. Neko u poslu, neko u društvu, neko u braku, neko sa decom …. Svi ste otvorenih čula i kada kao takvi dobijete uvide u tuđa iskustva… Ovo je bilo otkrovljenje za moju suprugu i još dosta osoba koje poznajem… Odjednom shvatimo da o sličnim stvarima i drugi razmišljaju ili se „raspravljaju“ zbog istih situacija…. „Uhhh, dobro je, nisam jedini, sa mnom je sve u redu!“

ISKUSTVO je ono što nas menja!

I sve što radimo u NLP-u je sa ciljem da obogatimo svoje iskustvo.

 

Šta dalje?

Znate onu scenu kada vidimo mnogo ljudskih glava u jednoj ravni. Kada krenemo da se razvijamo neminovno dolazi do situacije kada naša glava počinje da viri iznad ostalih. Hoćemo da vidimo više. Što više rastemo to se više izdvajamo iz prosečnosti.

Što se mi više izdvajamo to je jači zakon reakcije i prosečnosti koja nastoji svim silama da nas vrati u istu ravan. Da ne štrčimo. Da budemo deo „zlatne“ sredine. Prosečnost nije baš ljubitelj originalnosti i napretka iako svi propagiramo upravo to. Na žalost, bolje da je on-a uz mene, iako nemam neke koristi od njega, nego da je on „uspešan“ i da imam korist od njega. Tako da je taj pritisak „okruženja“ da se vratimo u pređašnje stanje nezanemariv.

Mnogi pokleknu i iz želje „mira u kući“, vraćaju se u stare uloge koje igraju. Bez obzira što taj „mir u kući“ uopšte nije „mir u kući“… i onda se čudimo kada čujemo kako je neko, tako fin, divan i fantastičan „pukao“ u braku, poslu, ….

Na svu sreću, mnogo je više onih koji kada jednom osete svoju internu slobodu koračaju dalje i sa svakim korakom postaju ono što žele da budu.
Što smo udaljeniji od „prosečnosti mase“ njihova „inercija“ postaje sve slabija i odjednom ispred nas je potpuno novi svet. Svet u kojem mi počinjemo da igramo glavne uloge, i da ga režiramo, a ne samo da statiramo u filmovima koje su drugi režirali za nas.

Više se ne čudimo kako je neko odjednom razumeo i prihvatio neke naše predloge, sugestije, ideje, komentare, povratnu informaciju jer smo svesni da smo to uradili na pravi način. Da je to iskreno od nas, da je stimulativno i izrečeno na način da nas sagovornik razume baš na način kako to mi mislimo. Više tu nema mesta pretpostavkama 

 

Eventualne „prepreke“ koje bih formulisao kao izgovore

 

„Kod komšije je uvek zelenija trava“ ili „Nije to za mene“

Mnogi od nas imaju mišljenje da je to za nekog drugog:  školovanijeg, pametnijeg, srećnijeg… oni to mogu, ali ne i ja. Nisam ja tog kapaciteta… Njima je lako, samo, ja nisam u takvoj situaciji …

Aspolutno tvrdim da svi imamo podjednak kapacitet da napravimo željenu promenu.

 

„Nemam vremena“

NLP je savršen trening upravo za osobe koje „nemaju vremena“ kako bi došle u situaciju da ga imaju dovoljno za sve što im je bitno.

I sam sam primer toga. Za prvi nivo tj. NLP Practitioner mi je trebalo više od dve godine da ga završim. Sve dok se nisu u mojoj glavi „složile kockice“  i dok nisam dozvolio sebi da ga prihvatim u potpunosti i počnem da ga živim. Od tada imam mnogo više vremena za sebe lično, više sam sa svojom porodicom i društvom, a prihodi nisu pali, naprotiv.

 

„Strah od nepoznatog“

Da li se bojimo „iskonskog sebe“?

Da li se bojimo da oslobodimo sebe, svoje sposobnosti i potencijale?

Da počnemo da živimo svoj život, a ne život koji drugi očekuju od nas?

O lošem i poznatom, a dobrom ali nepoznatom sam pisao na početku…

Ovo je nešto što sami sa sobom morate da raščistite. Znam osobe koje su preduzele neke korake uz razumevanje ili nerazumevanje sredine i napravile baš velike stvari i to ne samo za sebe lično nego i za širu sredinu.

 

„Skupo je“

Šta znači skupo?

  • Da li je skupo nešto što nam može napraviti iskorak ka boljem?
  • Nešto sa čime sebe nadograđujemo?
  • Nešto što nam donosi mnogo bolje rezultate na svim poljima?
  • Nešto što nam omogućuje da pomognemo i svom okruženju?

Kvalitet mora da ima svoju vrednost!

 

Ovde bih samo napisao onu staru, ali dobru:

 „Kada se nešto hoće nađemo način da se to i uradi. A kada se neće onda nađemo izgovor!“

Bukvalno je ovako!

 

U Srbiji i okruženju, kao i na globalnom nivou, ima dosta kvalitetnih centara koji imaju NLP treninge. Uglavnom su svi sličnih cena i veoma fleksibilni za plaćanje. Tu je mogućnost na više rata, putem administrativne zabrane, da firma plati edukaciju, online plaćanja pa do čekova.

Lično preporučujem da gledate benefite koje možete ostvariti, a ne samo cenu.

Cena jeste bitan, ali ne i presudan faktor.

Mislim da je bitnije:

  • Veličina grupe (do 20 osoba je moguć visok kvalitet rada)
  • Mogućnost ponovnog slušanja modula ili celog treninga
  • Kompetentnost trenera (posedovanje trenerskog sertifikata ne znači i autentičnost trenera)
  • Naravno, da je ta „firma“ regularna i da izdaje račun 

 

NADOGRADI SEBE

Posedovanje vozačke dozvole ne znači i da ste dobar vozač pa čak ni da znate da vozite!

Posedovanje NLP Practitioner sertifikata vam samo daje dobar temelj da napravite željenu promenu, a šta ćete sa tim uraditi je isključivo Vaša odgovornost!

Što više budete vežbali i koristili to ćete biti bolji u tome. Vežba je jedini način da dođete do majstorstva u bilo čemu pa tako i u ličnom razvoju.

Od nas dobijate fantastičan temelj a šta ćete, kada i kako da zidate na njemu to samo Vi odlučujete. I dobro je da je tako.

Biće nam drago ako za svog partnera u ličnom razvoju izaberete FOKUS trening centar za lični i tiski razvoj.

Hvala Željki što me je inspirisala da napišem ovaj blog

Svako dobro

Dragan Sandić

 

P.S.

Samo tumačenje „NLP“-a tj.  Neuro  Lingvističkog  Programiranja možete naći na mnogo mesta na netu. Ako želite mogu to i ja da uradim. Trenutno sam smatrao bitnijim da napišem ovo prethodno.

Biće mi drago da ostavite svoj komentar ispod. To mi govori da ste pročitali tekst do kraja 

Hvala

 

Preporuka da pročitate:

Da li smo ono što mislimo da jesmo? Ako nismo, kako to da budemo?