063 269 685‬ info@fokuscentar.rs

O nama

Šta je Fokus centar?

Mi smo trening centar za lični i timski razvoj. Imamo set radionica, seminara i treninga posvećenih ličnom i timskom razvoju. Sve je podređeno ličnom razvoju, čak i kada su u pitanju High Performance Team Coaching treninzi.

Tim je jak onoliko koliko je jak timski duh, a timski duh mogu da izgrade samo kvalitetne jedinke. Svaki trening će biti upotrebljiv u svim segmentima, tako da posle treninga sam pojedinac može, to što je radio na treningu, da upotrebi, ne samo u timu na poslu, nego i u porodici, društvu, okruženju.

Da izgradi bolji i ispunjeniji odnos sa sobom i drugima.

Zašto baš Fokus?

Fokus u prevodu znači mentalna uravnoteženost, ali i sredina tj. centralna tačka, kao i usredsredjenost ili prisutnost duha.

Fokus je pun simbolike i prepun sinonima: sabranost, pozor, ozbiljnost, smirenost, napregnutost, hladnokrvnost, usredotečenje, usmerenost, pribranost, budnost, koncentracija, trezvenost…

Poruka osnivača

Moje mišljenje je da čovek može biti posvećen, na duge staze, partneru, porodici, društvu i naravno poslu koji radi, samo ako je lično ispunjen, ako je lično zadovoljan sobom.

To može ako razume sebe, ako zna da komunicira sa sobom. Na taj način će lakše razumeti i druge i imati kvalitetniju komunikaciju sa njima. To nije samo bezvremeni savet, ispisan na hramu u Delfima, pre 2400 godina: „Upoznaj samog sebe“, nego je to i „Budi bolja verzija sebe“!

To je izvodljivo jedino ako smo spremni na promene i kontinuiranim radom na sebi…

Kvalitet ispred Kvantiteta

Nama nije bitan broj saradnika nego njihov kvalitet. Smatramo da je veoma neozbiljno nuditi gotova, instant, rešenja preko noći. Želimo da za svakog saradnika, iz korporativnog dela, a donekle i ličnog razvoja, personalizujemo program kako bi ga prilagodili konkretnom cilju i na taj način imali najefektniji rast i razvoj. Tako i mi rastemo sa njima.

Kada je ljudski razvoj u pitanju mnogo je specifičnih faktora koji mogu da utiču na isti. Najbitnije je da postoji želja i volja za radom, sa obe strane. Sve ostalo se da srediti. Ako toga nema onda možemo imati najbolji program ili najspremniju grupu, rezultati će izostati.

Pristup personalizaciji treninga sa davanjem određene garancije na uspješnost treninga. Maksimalna skoncetrisanost na kvalitet a ne na zaradu i kvantitet. Takođe i iskustvo trenera kao i potpuni multidisciplinaran pristup – To su naši aduti! ?

Priča o nastanku

Većina dobrih ideja dođe sasvim slučajno ili bolje rečeno baš onda kada je pravo vreme za nju. Samo to treba i prepoznati, a to možemo samo ako smo otvorenih čula ?

Evo kako je to bilo kod mene:

Posle 9 godina provedenih u Nemačkoj 2010. sa suprugom pokrećem ISKON mode. Nakon 4 godine rada u Kragujevcu, kontinuiranog učenja, razvoja i rasta brenda, došlo je vreme da napravimo korak napred. To smo uradili tako što smo prodali 50% firme i prešli u Beograd. Još jednom smo promenili kompletnu koncepciju poslovanja zahvaljujući kojoj smo već od 2016. počeli da izvozimo naše rukotvorine u Nemačku, a od 2017. i u Švajcarsku i Rusiju, dok smo u Kinu imali izvoz 2018. godine.

Sve to je iziskivalo povećanje tima. Iako je naš koncept proizvodnje ručnih radova specifičan, sve češće se dešavalo da nas na jednom mestu bude sve više. Atmosfera je bila takva da su žene, u toku radnog vremena, spremale sarmu, punjene paprike, pekle kiflice i ostale đakonije domaće kuhinje. Priznaćete, to je izvodljivo jedino u uslovima gde je izuzetno izražen timski duh, izuzetno visok osećaj pripadnosti timu. Isto tako su znale same da se organizuju, pa da rade čak i u dve smene kako bi stigli da sve bude savršeno za reviju u Moskvi. Prema svim saradnicima sam bio na Vi, smiren i trudio se da ih ohrabrim da eksperimentišu i da se poigraju i sa onim što ne znaju dobro.

Međutim, nisam takav bio baš uvek prema supruzi. Podrazumevajući da me u svakom momentu razume znao sam da budem veoma napet, pa i neljubazan. Svu eventualnu nervozu sam povremeno ispoljavao u krugu porodice. Kako imam tri male devojčice, nisam želeo da usvoje takvo ponašanje muškarca prema ženi kao nešto sasvim normalno, bez obzira što je moje takvo ponašanje bilo izuzetno retko.

Nisam želeo da imaju detinjstvo koje je povremeno u suprotnosti sa mojim željama i planovima. Želeo sam da im primerom pokažem da je sreća, u svim oblicima, moguća samo ako čovek konstantno radi na boljoj verziji sebe. Samo na taj način možemo biti bolji i prema drugima!

Tako je krenuo moj rad na sebi kroz NLP. Iskren da budem, nije mi se sve u početku sviđalo, nisam tako lako prihvatao sve te tehnike… vrlo često sam tražio „opravdanja“ samo da izostanem sa nekog modula.

Zahvaljujući NLP Centru, koji omogućava svojim polaznicima da uvek mogu da ponove trening, čak i doživotno, i svojoj odluci da ne odustanem, ja sam malo po malo počeo da prihvatam NLP kao deo sebe. Promena je bila tolika da je i supruga završila NLP Practitionar, kao i najbliži saradnici u firmi.

A onda nastaje čarolija: prisustvovao sam jednom modulu ( jedan modul je subota i nedjelja celi dan) zajedno sa suprugom. Potpuno novo iskustvo. Vraćajući se iz NLP centra seli smo u baštu St. Mark restorana, ispred crkve Svetog Marka, u Beogradu.

Tada je počela da mi priča, kako sam na Šumskoj školi Saveza Izviđača Srbije (koja je trajala 15 dana sa 150 učesnika) na Rajcu 1999 godine, na kojoj je ona bila polaznik, bio jedini predavač-instruktor koji je najviše okupirao pažnju polaznicima na predavanjima. Iste takve ili slične povratne informacije sam dobijao od ostalih polaznika tečajeva, ili od izvidjača na smotrama ili izvidjačkim takmičenjima.

Svi su me jako cenili kao instruktora, mnogi su mnogo toga naučili od mene i na neki način modelovali moj rad sa njima i to prenosili na njihov rad sa njihovim članstvom.

Slušajući suprugu, sav sam se bio raznežio, i obliven svim tim emocijama, postao nekako nadahnut u tom trenutku. Pri tom je ubacila „ provokaciju“, u moj tada veoma osetljiv CNS ? :

„Ti bi bio fantastičan trener. Stvarno bi bila šteta da to svoje veliko i bogato iskustvo ne podeliš sa drugima. Sigurna sam da bi to mnogima značilo i da bi im mogao pomoći bilo da je to lični ili timski razvoj. Pogledaj samo koliko si uticao na svoje okruženje u Tuzli, Bijeljini, Prištini, pa sada sa ISKON mode…“

(Bilo je tu još par rečenica koje bi sada, van tok konteksta posebnog trenutka, zvučale isuviše pretenciozno, pa i prepotentno. ?)

Tada je počeo kod mene da radi taj neki „crv“ i da me polagano nagriza. Sa još par Biljaninih  savršeno izvedenih taktičkih napada, ja sam sredinom 2018. već bio  odlučio da se spremam za pokretanje trening centra za lični i timski razvoj. Počeo sam da pripremam teren i prostor, jer mi je ISKON mode bio centralna tema.

Iako sam u 2019. godinini imao veliki broj treninga, U Srbiji i BiH, nisam mogao da odvojim dovoljno vremena da definitivno i oficijelno pokrenem FOKUS … i sve tako dok gotovo sve nije stalo u velikom dijelu sveta… do pojave pandemije Covid-19 virusa… To je za ISKON mode predstavljalo veliki problem ali je paralelno bilo otvaranje vrata za FOKUS…

Gotovo u dan, tačno dve godine od tog razgovora, pokrenut je Fokus – trening centar.

Tako da je moj stav da ne postoji problem nego postoji samo rešenje (ili problem je mogućnost za napredak)!

To je osnovna poruka Fokusa ?