063 269 685‬ info@fokuscentar.rs

Bračni partneri na putu ličnog razvoja

 

Promena je jedina konstanta i ako smo spremni da se sami menjamo onda možemo ne samo da uživamo u sadašnjosti nego i da budemo spremni za budućnost.

Mnogi od nas se menjaju u određenim segmentima svog života, a u drugim to ne rade. Možda iz razloga nespremnosti, želje ili pak uverenja da to tako i treba ili zato što to nisu osvestili sebi.

Zamislite kakav bi bio naš život, moj ili vaš, da nismo prihvatili kompjuter, mobilni telefon ili „touch screen“ ekran na njima… i držali se „proverenog“ da su tasteri najbolja opcija za nas?

To je isto i sa našim ličnim razvojem. Ako se kontinurino ne  „apdejtujemo“, ažuriramo, resetujemo, pa čak i „reinstaliramo“, dolazimo lako do situacije „nerazumevanja“, pa čak i „nepripadanja“ porodici, sredini, zajednici… Sve je teža komunikacija, sve je manje razumevanja, empatije, saradnje, funkcionalnih odnosa i rezultata…

Još kao srednjoškolac sam negde pročitao da je ključ srećne starosti u spremnosti da učimo od mladih… 2003. godine sam imao priliku da u Nemačkoj vidim jednu baku, koja je imala preko 80 godina, kako sedi za računarom i „surfuje“ netom… Nikada neću zaboraviti tu sliku. Ona mi je veliki motivator.

Elem, da se vratim na zajedničko učešće partnera na putu ličnog razvoja.

Bračni par Sandić na NLP treningu

 

Mi ne možemo promeniti nikoga do sebe samog. Kada počnemo da radimo na sebi i počnemo sa tom našom internom promenom, posle nekog vremena primećujemo i neke promene kod okruženja. Naravno da je tome najzahvalnija naša promena, jer smo mi promenili svoj odnos prema njima.

Na tom putu ne teče uvek sve baš idealno glatko. Bude tu i trenja, nerazumevanja, potrebe za dodatnom energijom. Svaka promena je i stres, jer izlazimo iz zone komfora.

To može biti mnogo drastičnije u očima naših partnera, porodice, okruženja…

Više puta sam čuo kako učesnici NLP treninga govore da često od svojih najbližih čuju:

„Ma, mani me tog tvog NLP-a!“ ili „ Pusti ti taj NLP, ovo je život.“ Ili „Sad odjednom ništa ne znamo, a NLP sve zna, ma daj!“ i još mnogo toga…

Lični razvoj definitivno donosi promenu kod nas samih koje okruženje, pa čak i naši najbliži, nije uvek spremno da prihvati. Radije bi da se mi ne izdvajamo iz sivila prosečnosti o čemu sam pisao u prethodnom blogu „Šta nam (ne) donosi NLP“.

Zato je savršen scenario da se na taj put krene sa partnerom, u braku, vezi, pa čak i u poslu.

Zbog čega?

Prvo imamo potpuno razumevanje za ličnu promenu, jer se ona obostrano doživljava.
Druga strana nas razume što je veliko ohrabrenje i podsticaj da nastavimo tim putem. Možemo zajedno da vežbamo, jer ako to ne radimo onda smo džaba krečili. Vežba je najbolji način da dođemo do majstorskog znanja.

Zajedničko učešće na treninzima je takođe veoma bitan faktor koji i te kako doprinosi ne samo razvoju i razumevanju nego i jačanju veze. Tu je posebno važan efekat grupnog rada. Nije isto kada nečije iskustvo, u izvornom tumačenju, čuju oba partnera istovremeno ili to bude pojedinačno pa se eventualno pokušava preneti partneru.

NLP trening se zasniva na kreiranju iskustva, a to možemo zahvaljujući vežbama na treningu. Tako da su naši treninzi zasnovani na praktičnom delu. Velika je stvar kada oba partnera prođu kroz to. Ne samo da postajemo svesni toga nego jednostavno na neke stvari, koje smo ranije gledali drugačijim očima, počinjemo da gledamo sa međusobnim razumevanjem. I dalje možemo da imamo potpuno različite poglede samo sada razumemo i drugu stranu.

Te različite interpretacije na nešto, partner više ne vidi kao negaciju njegovog pogleda, nego jednostavno postajemo svesni da svako od nas tome daje neko svoje tumačenje. I da je to sasvim u redu. Događaj sam po sebi ništa ne znači nego mu mi dajemo značenje… pa tako je „jedna“ situacija nekome smešna, nekome tužna, a neko je potpuno ravnodušan prema njoj.

Mislim da je posebno značajno što na treningu naučimo da više ništa ne podrazumevamo. Ono što mi mislimo da odgovara našem partneru, to apsolutno ne mora da znači da je tako. Možda partner to trpi zbog „mira u kući“, a nema hrabrosti ili mu je prosto žao da nam to i kaže.

Više nam nije glupo da za bilo šta pitamo partnera: „Da li je to u redu i za tebe?“. Kao i da možemo bez ikakve bojazni, da će nas pogrešno shvatiti, svom partneru reći da mislimo nešto drugačije i da precizno kažemo šta je to što nama lično odgovara.

Koliko sam se samo nervirao što me supruga ponekada nije razumevala. Pa kako da ne razume kada je to sve jasno kao dan!? Na žalost, to je bila samo moja pretpostavka, podrazumevao sam da na neke stvari gleda mojim očima i da se iste misli provlače i kroz njenu glavu. I onda bez precizno definisanih stvari očekujem da ima isti pogled kao ja. A sa druge strane, njoj je glupo da me pita za detalje, možda iz razloga da me ne naljuti još više, ili da ne „ispadne glupa“ i tako se to nerazumevanje sve više produbljuje…

Sve ovo napisano postaje prošlost posle NLP edukacije. Naravno, najlakše i najefikasnije je ako su oba partnera na tom putu. Ako je samo jedan onda može da dođe do nerazumevanja drugog. „Šta mi sada, odjednom, postavljaš ta pitanja?“ Itd, itd. I u ovom slučaju je vidljiv napredak, samo malo sporije.

Naravno, ipak smo mi samo ljudi, i skroz je prirodno da se i posle edukacije u nekim situacijama vratimo na stare, uobičajene ili naučene obrasce. Dođe i do nekih situacija koje su nam u prošlosti bile nelagodne, pa čak i izuzetno stresne. Sada imamo znanje kako da i tu situaciju pretvorimo u nešto konstruktivno, nešto što će nam doneti napredak i neke nove uvide!

NLP se zasniva na

„WIN -WIN“ odnosu.

Dobro meni a dobro i tebi!

 

Zamislite koliki je tek benefit u porodici i okruženju ako oboje prođu edukaciju!!!

Vrlo brzo ćete primetiti kako i vaši najbliži počinju da koriste NLP iako ni jednom nisu bili na treningu. Jednostavno modeluju vaše ponašanje, reči, obrasce i to primenjuju. Ni njima više nije glupo da traže dodatnu informaciju kako bi bili  nedvosmisleno sigurni da su dobro razumeli.

Poseban je osećaj period odlaska i povratka na treninge. Pa čak i ako su online. Samo to zajedništvo i svest o tome da sa tim mi radimo veliku stvar, kako za sebe lično, tako i za naš odnos… Veliki je to podsticaj i za naše najbliže, čak i ako vam to ne izgleda u startu tako! Indirektan uticaj je često mnogo jači od direktnog!

Moja velika sreća, osim što sam više modula odslušao zajedno sa suprugom, je i ta što sam na dosadašnjim treninzima imao više bračnih parova. Veoma je zanimljiva ta situacija kada na treningu čujete kako jedno drugom pomažu i daju prave povratne informacije kako bi iskoristili naučeno i implementirali u svoj život.

Veoma ozbiljno razmišljam da u skorijoj budućnosti FOKUS trening centar bude usmeren samo na rad sa parovima, bilo da su venčani ili nevenčani.

NLP se upotrebljava svakog momenta, a ne samo na sastancima, pregovorima, nastupima itd… NLP je stil života, a ne samo puka tehnika da u nekim situacijama popravimo neki rezultat.

Biće mi mnogo drago da FOKUS trening centar bude vaš izbor za NLP trening

 

NADOGRADI SEBE

Pošalji upit za naredni trening.

Preporuka:

 

Dragan Sandić