063 269 685‬ info@fokuscentar.rs
Zbog čega idemo biciklima 1500km, sa troje male dece, putujemo 30-40 dana tokom kojih spavamo u šatoru i sami sebi spremamo hranu.

Svi pričamo kako je porodica osnovni stub našeg društva. Kako nam je porodica najbitnija u životu i kako sve radimo za dobrobit naše porodice.

Da li je to baš tako?

Sigurno je da radimo najbolje što znamo i što možemo u tom momentu. Samo to i ne znači da je to i najbolje za našu porodicu. Ako provodimo 1-2-3h sa njima i pri tome je to vreme koje imamo i za sebe lično, onda smo prilično uskraćeni za mnoge stvari… u tom slučaju uživamo sa unučićima, jer konačno imamo vremena da se posvetimo djeci… kada svojoj nismo mogli.

Da li to mora tako?

Takođe, mnogo nas materijalnim stvarima nadoknađuje aktivno učešće u odrastanju naše dece. Lepo je videti sreću deteta kada dobije nove slušalice, tehnički uređaj, igračku. Naravno, da je najveća radost u darivanju. Pitanje je koliko traje ta njihova sreća? Da li ćemo uskoro morati nešto drugo da im “poklonimo” kako bi ih, bar na kratko, videli srećnima?!

Prije par godina u jednom intervju za RTS, ispred mog ISKON mode, na pitanje novinarke: “Koja je najveća prednost preduzetničkog života?” prvi put sam osvjestio sebi da je to vrijeme koje provodim sa mojim djevojkama!!!  Definitivno, to je to!

Najstariju kćerku sam dobio sa 40, srednju sa 42, a najmlađu sa 47. Pa, kada da budem sa njima, ako ne sada?!

Velika blagodet je i moja supruga Biljana sa kojom delim mnoge vrednosti! 

Ni jedno od nas dvoje nije opterećeno materijalnim stvarima, ali zato verujemo da imamo veoma aktivno provedeno vreme sa našim kćerkama. Pri tome mislim na sve aktivnosti, a ne samo u prirodi.

Teodora je završila treći razred, a Sofija drugi. Odlične su učenice i veoma zrele za svoje godine. Ni jedan raspust ne tražimo od njih da rade  bilo šta u vezi sa školom. Apsolutno ništa dok ne dođe prvi školski dan narednog razreda. Njihova je volja da li će i šta da čitaju. Verovanto zbog takvog stava one dosta i čitaju.

Trudimo se da im pružimo neka nova iskustva iz kojih mogu da nauče za život mnogo više nego iz bilo kog školskog predmeta. Po meni je to priroda i komunikacija.

Boravak u prirodi nas uči koliko smo mi u stvari mali i koliko je nama u stvari malo potrebno za život kao i za srećan i ispunjen život. Komunikacija sa prirodom, komunikacija sa samim sobom, komunikacija sa svojim potrebama, komunikacija sa svojom porodicom, komunikacija sa novom sredinom i novim ljudima, komunikacija sa izazovima, komunikacija sa izlaskom iz zone komfora – e to je ono što nas čini time što jesmo.

To je razlog našeg aktivnog života.

Posledica toga su poruke I pisma podrške, gde su nam mnogi rekli kako smo ih ohrabrili da naprave te izlaske iz zone komfora i da su sada presrećni zbog toga. Dobili smo mnogo poziva za zajedničke aktivnosti kao i da posetimo neke porodice, udruženja i domove.

Jedan od tih poziva stigao je pre 2 godine iz Švajcarske od srpsko-švajcarske porodice koja nam, u znak zahvalnosti za to što radimo, nudi gostoprimstvo od bar 10 dana kako bi nam pokazala italijanski dio Švajcarske…. Alpe, jezera, planine, sir, vino, čokolada …. Pa šta čovjek više da poželi 🙂 🙂 🙂 

Znali smo da ćemo to ostvariti samo ne i kada. Sa prvim danima raspusta supruga i ja smo pričali sa decom i pravili plan za ovaj raspust i dogovorili se da to bude Švajcarska, a ne ljeto sa našim izviđačima.

Naravno, kako je naš stav, za koji vjerujemo da smo već prenijeli našim damama 

Lepota je u samom putovanju, a ne u dolasku na cilj!”, 

mi smo odlučili da uživamo i u putovanju do Švajcarske. Iz iskustva znam da je to nemoguće sa autom. Najbolje je to biciklima… Tu noć mislim da niko od nas nije spavao razmišljajući o tome… uz doručak smo donijeli definitivnu odluku i kontaktirali, sada već mogu reći prijatelje, u CH da proverimo da li njima odgovara ta dinamika.

Sve se poklopilo!

Kako je izgledalo planiranje našeg putovanja?
Koje su najvažnije stvari kada se putuje u prirodu sa decom na više dana?

Prvo smo izabrali okvirnu putanju kojom ćemo da se krećemo. Pri tome smo vodili računa o konfiguraciji terena kako to ne bi bilo previše zahtevno, jer ipak putujemo sa decom, vozimo i dve prikolice, a opet želimo da imamo i zanimljivu maršutu. Za ovo nam je trebalo par dana.

Nakon toga ide kompletiranje neophodne opreme i vodimo računa da to bude samo baš neophodna oprema zbog ograničenosti prostora. Svako svoju opremu nosi sa sobom, na svom biciklu, a ono što je zajedničko, za sve, ide u jednu prikolicu.

Servisirali smo bicikla, obezbedili neke rezervne delove i naravno maksimalno se opremili za bezbednu vožnju sa signalizacijom na biciklama, kao i na nama samima. To je prednja i zadnja rasveta, bisage, kacige, prsluci za hidriranje pošto na dečijim biciklama ne možemo da postavimo bidone sa vodom.

Od ranije imamo iskustvo sa kampovanjem u prirodi, pa smo već imali šator, vreće, podmetače, set za kuvanje sa posuđem, jer spavamo u šatoru i sami sebi spremamo hranu.

Za poptunu samostalnost pobrinuli smo se obezbedivši solarni punjač za naše uređaje.

Nakon toga smo se javili prijateljima sa iskrenom molbom da se uključe u ovu našu akciju, jer je stvarno izuzetno zahtevna. Ipak je to 1500km i gotovo 40 dana putovanja sa devojčicama od 4, 8 i 10 godina.

Iskreno, da nije bilo njihove pomoći pitanje je da li bi mi sami stigli sve da organizujemo za menje od mesec dana.

Takođe smo počeli sa laganim vežbanjem i vožnjom bicikla svako jutro. U startu po 10km a onda i 20km. Bitno je da se naviknemo i na sedenje 🙂

Šta dobijamo sa tim putešestvijem?

Radimo zbog naše dece i naše porodice. Tokom putovanja imaće priliku da stiču nova iskustva, upoznaju nove krajeve, steknu nova poznanstva, da komuniciraju sa „strancima“, da se snalaze na nepoznatom terenu, kuvaju, kupuju namirnice i hranu od lokalnog stanovništva , održavaju svoju higijenu i odeću u prirodi, borave 30-ak dana na otvorenom, imaju solidnu fizičku aktivnost u kontinuitetu, izlaze iz zone komfora, budu štedljive, koriste resurse u prirodi, stiču nova znanja, koriste svoje telefone za slikanje, snimanje, ali i pisanje dnevnika…

Kao porodica usmereni smo jedni na druge. Jačamo naš timski duh, osećaj pripadnosti i bitnosti porodice. Sve to i te kako jača njihove kompetencije za život kako bi bile  poštene, odgovorne i zadovoljne jedinke koje žive aktivno i preduzimaju konkretne korake u životu.

Sekundarni cilj 

Naša porodica dosta vremena provodi u prirodi. Već smo dosta njih inspirisali da preduzmu neke aktivnosti po tom pitanju. Sa ovom akcijom sigurni smo da ćemo dodatno ohrabriti mnogo porodica da sa decom krenu aktivnije u prirodu. Pa neka to bude jednodnevni piknik, pešačenjem ili biciklom, i mi smo ostvarili cilj. Čvrsto verujem da će mnogi, kada vide da smo mi na putu sa malom decom mesec dana, i da nam ništa ne fali, nego naprotiv, lakše se odlučiti da odu negde na 1-2, pa i više dana.

Mi stvarno verujemo, u to jer znamo kakav smo do sada imali uticaj!

Verujemo da sa Vama, i ostalim partnerima akcije, možemo napraviti ozbiljnu porodičnu aktivnost u prirodi a da ovo naše putešestvije bude samo uvod u sve to. Hajde da to i uradimo svi zajedno!

Nama je Vaše interesovanje mnogo bitnije od same materijalne vrednosti.

Već na jesen planiramo „Porodični festival“ i želja nam je da budete deo njega! Zato nemojte da se ustručavate sa slanjem informacije da želite da učestvujete i predloga.

Trenutno su uz nas Lilly Drogerie, Hemofarm, Informatika AD, Fudeks, Resava Reizen, Web Business Solutions, BeoSport, Techno Group, Nomad Clothes, Bijenale Fantastike, FOKUS trening centar, ISKON mode, Mrak štampa, Na vrhu, Intersport,  

Naravno da nam je dobro došla I Vaša podrška jer je ovo veoma zahtevna akcija. 

Prilično smo vešti sa foto aparatom i kamerom tako da će biti pregršt materijala i za naše partnere kao i za sve vas koji nas pratite.

FAMILY  NATURE  ADVENTURE

na Instagramu

na Facebook-u

Svako dobro
Dragan Sandić

Iskrena preporuka da pročitate jedan moj blog nastao na putovanju biciklom.
https://fokuscentar.rs/svako-za-sebe-bira-najbolju-opciju/

 

O meni i mojoj porodici možete dosta toga videti na:

• YouTube

https://www.youtube.com/channel/UC9DSY6FhpqHZD6flfvZKE-A

https://www.youtube.com/channel/UCt-ct_RILGKdRu53OFRG0dw

• FaceBook

https://www.facebook.com/dragan.sandic

• Instagram

https://www.instagram.com/mtb_scout/

• Linkedin

https://www.linkedin.com/in/dragan-sandic/

Dragan Sandić
063269685